www.szantymaniak.pl Strona glowna
FAQ Szukaj Szantymaniacy Grupy Profil Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Może i My
Autor Wiadomość
marcia 
Szantymaniak bardzo aktywny
MARTA

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2008-03-26, 01:04   Może i My

Do tej pory wielka cisza … ni jednej wzmianki na temat tego zespołu , który Ja , osobiście odkryłam stosunkowo niedawno , w dodatku przez totalny przypadek .
Gdzieś , kiedyś obiło mi się o uszy , że w moim mieście – Bydgoszczy egzystuje sobie jakiś tam zespolik szantowy co zwie się Może i My . Odbiło się to jednak wtedy bez większego echa . I znów po jakimś czasie za sprawą Szantymaniaka powrócili - Oni …
Później był dzień Św. Patryka na który to zostałam wyciągnięta przez moją szanowną koleżankę z dawnych lat ( której b. dziękuję za tę inicjatywę :P ( Izka :* hihi prywata )
Pierwszy raz moje uszy miały styczność z twórczością Może i My . I chyba chęć odwiedzania kolejnych i kolejnych ich koncertów mówi sama za siebie ;)
Pełen żywioł ! Doskonały kontakt z publicznością , energia płynąca ze sceny zachęca do wspólnych śpiewów i tańców a nieznane dotąd pieśni od razu wpadają w ucho i pozostają na dłużej ;) szczególnie AUTORSKIE - takie jak CHUSTECZKA czy STARA ŁAJBA - " lej hej płyńmy tam gdzie dziewczyny jak maliny łej hej płyńmy tam na tej starej łajbie ...." - tkwi mi w głowie za każdym razem kiedy powracam z tawerny ;) coś w tym musi być ;)

Zespół powstał w 2004 roku założycielem oraz frontmanem zarazem jest Tomasz ‘ Dziki ‘ Dziaman . wokal główny, flet, flażolety, tamburyn
Zespół jednak tworzy piątka zacnych ludków ;)

Jakub „Bryzgacz” Bryzgalski - bodhran, djembe , wokal( niegdyś w dredach :P szkoooooda że się ich pozbył :P
Bartosz „BArtaS” Styś - gitara basowa ,wokal :D
Wojciech Chwil - gitara elektro –akustyczna, wokal
Łukasz „Bursztyn” Malinowski - skrzypce, wokal tenorowy, flet

Repertuar zespołu to w dużej mierze to utwory autorskie ( które według zapewnień wkrótce doczekają się opłytowania  ale i również świetne aranżacje , doskonale nam znanych i lubianych pieśni żeglarskich oraz szant .
Większość utworów zespołu opartych jest na tradycyjnej , folkowej muzyce irlandzkiej którym towarzyszy doskonała oprawa muzyczna

Koncerty „Może i My” odbywają się cyklicznie w Bydgoszczy (skąd pochodzi zespół) w tawernie Kubryk – dobrze znanej wszystkim bydgoszczanom – choć nie tylko ;) Kapela nie tylko ogranicza się do rodzimego miasta – można ich również usłyszeć w innych miastach kraju. Zespół jednocześnie uczestniczy w wielu festiwalach muzyki żeglarskiej w całej Polsce.

Instrumentarium zespołu to whistle , skrzypce, gitara basowa, gitara elektro-akustyczna , bodhran oraz pięć par strun głosowych. ;)

OSIĄGNIĘCIA ZESPOŁU
• I miejsce Festiwalu „ Szantowiązałka ” Łódź 2004
• I miejsce Festiwal „ Burczybas ” 2005
• I miejsce Festiwal Mysilibórz 2005,
• II miejsce Festiwal „ Wiatrak ” 2005
• Nagroda Jurka Porębskiego "Wiatrak" 2005
• III miejsce Festiwal „ Port Pieśni Pracy ” Tychy 2006
• III miejsce "Ogólnopolski Festiwal Piosenki Żeglarskiej I Indywidualności Muzycznych" Łeba 2006
• II miejsce na festiwalu towarzyszącym targom "Boat Show" Łodź 2006
• II miejsce na festiwalu "Szanta Claus" Poznań 2006
• Nagroda Publiczności na festiwalu "Szanta Claus" Poznań 2006

Zespół „Może i my „ jest również organizatorem i pomysłodawcą dotychczasowych II edycji bydgoskiego Festiwalu „ Szanty nad Brdą ‘’ w maju Br. Będzie miała miejsce III już edycja festiwalu więcej szczegółów na ten oraz inne tematy
Na oficjalnej stronie zespołu :

Może i My

Skromna Galeria z wtorkowego ( 25.03 .08 ) szantowania w Kubryku ;)

I smak waszych ust bydgoskie dziewczyny :)))))) tia ... :)
Do miłego :))))))

Łuki 
Szantymaniak aktywny
Łukasz Burda

Wysłany: 2008-03-26, 07:43   

Świetny zespół i bardzo fajne chłopaki mieliśmy już okazje nie raz :) gdzies tam w terenie sie spotkać, tym bardziej cieszy fakt zagrania razem już niebawem w Bydgoszczy :-) czekamy z niecierpliwością :evil:

mn 
Szantymaniak hiperaktywny
Michał Nowak

Wysłany: 2008-03-26, 09:34   

Jeden z ciekawszych zespołów tzw. "młodego pokolenia". Niestety widziałem ich tylko w poznańskim konkursie, gdy grali w Brogansie, byłem poza Poznaniem.
"Szanty nad Brdą" zapowiadają się ciekawie... Trzeba by umieścić o nich info w dziale FESTIWALE, ale nie widzę nigdzie w necie jak wyglądała I edycja...

Muzir 
Szantymaniak aktywny
Dominik

Wysłany: 2008-03-26, 10:02   

mn napisał/a:
... "młodego pokolenia". ...

8-) hehe gdzie oni młodzi, stare pierdziele z nich i tyle... ale za to graja tak że nic tylko siedzieć patrzeć i słuchać. Jak dla mnie rewelacja :twisted:

mn 
Szantymaniak hiperaktywny
Michał Nowak

Wysłany: 2008-03-26, 11:29   

Muzir napisał/a:
gdzie oni młodzi

Stąd cudzysłów :) W naszym kraju np. pisarze między 40-50 lat wciąż uchodzą za młodych. Wszystko chyba przez długowiecznego Miłosza :mrgreen:
Kto młodszy od SDzw. i 4R - ten "młody" :mrgreen:

marcia 
MARTA

Wysłany: 2008-03-26, 13:13   

mn napisał/a:
ale nie widzę nigdzie w necie jak wyglądała I edycja...

tak właśnie też próbowałam doszukać się czegokolwiek ale myślę że Dziki kiedy się tu pojawi - nadrobi te braki :mrgreen:
niemniej tegoroczny FnB zapowiada się obiecująco :) to będzie wielkie wyzwanie dla naszego miasta i mam nadzieję że na długo pozostanie w pamięci ta III Edycja - oczywiście POZYTYWNIE - bo innej możliwości pod uwagę nie biorę :mrgreen:

Suomi 
Szantymaniak aktywny
Kasia

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-03-26, 14:03   

Super, że ktoś w końcu założył temat dla tego zespołu. Sama chciałam to zrobić, ale coś nie mogłam się zebrać do tego...
;-)
LIGA OCHRONY BOHATERÓW NEGATYWNYCH Z NIEODPARTYM, URWISOWSKIM WDZIEKIEM, PASKUDNYMI PRZYMIOTAMI, BRAKIEM INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO, BŁYSKIEM W OKU, PRAGNIENIEM SWOBODY I PROBLEMAMI EGZYSTENCJALNYMI (krócej: Mrocznych Sukinsynów)

marcia 
MARTA

Wysłany: 2008-03-26, 18:18   

Muzir napisał/a:
8-) hehe gdzie oni młodzi, stare pierdziele z nich i tyle..

Stare ale Jare :mrgreen: niejednemu mogą " nagwizdać ' 8-)

Ot i Dziki - vel Fletolog 8-)

P3250006.JPG
Plik ściągnięto 5103 raz(y) 65,43 KB

P3250046.JPG
przyłapani :D
Plik ściągnięto 5103 raz(y) 74,92 KB

P3260048.JPG
Tomasz & Tomasz :D
Plik ściągnięto 5103 raz(y) 61,73 KB

Suomi 
Szantymaniak aktywny
Kasia

Wysłany: 2008-03-26, 22:08   

Dziki, a może jakieś planowane wyjazdy do 3city??? Czekamy na Was!!!
Pozdrawiam
Suomi
LIGA OCHRONY BOHATERÓW NEGATYWNYCH Z NIEODPARTYM, URWISOWSKIM WDZIEKIEM, PASKUDNYMI PRZYMIOTAMI, BRAKIEM INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO, BŁYSKIEM W OKU, PRAGNIENIEM SWOBODY I PROBLEMAMI EGZYSTENCJALNYMI (krócej: Mrocznych Sukinsynów)

Isa 
Szantymaniak junior

Wysłany: 2008-03-27, 00:00   

Moja przygoda z Może i My zaczeła się jakieś cztery lata temu.
Pierwszy koncert .....i tak już zostało, że cotygodniowym rytuałem są koncerty. Na szczęście nie zawsze kończy się tak jak w Dzień św. Patryka :))))) (zainteresowani wiedzą o co chodzi :P ) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Na ka.zdym koncercie panuje super klimacik i niemal rodzinna atmosfera, tak więc jeśli ktoś ma czas i możliwości to gorąco polecam. :-)

marcia 
MARTA

Wysłany: 2008-03-27, 10:17   

co się działo tam :mrgreen: nic się nie działo :mrgreen: wesolutko było 8-) Nazajutrz
Dziki z nadmiaru entuzjazmu wieczoru Patrykowego robił za Widmo na najruchliwszym rondzie 8-) ale o co chodzi :mrgreen: co się działo :?: :mrgreen:

Dziki 
Szantymaniak malo aktywny
Tomasz Dziaman

Wysłany: 2008-04-03, 10:45   

Oż kurczę! Rzadko ostatnio zaglądam na forum szantymaniaka (festiwal, płyta, robota itp... :-? )
zaglądam i co widzę temat o zespole "MiM" 8-) miło, miło... :-)

Dzięki za miłe słowa... chyba zacznę częściej zaglądać... ;-)

a 3polis? Suomi - chcielibyśmy nawet jutro, ale teraz mamy urwanie głowy - właśnie z tym nawiasem dwa zdania wyżej... Ciężko gdziekolwiek cokolwiek wcisnąć...

Ale spokojnie jeśli nie uda nam się przezd festiwalem to wierzę że zobacvzymy się wszyscy w Bydzi na festiwalu, a po nim to już na pewno planujemy wybranie się do 3city...
-*--*---*----*----*---*--*-*

Amaya 
Anna Korzon

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2008-04-03, 15:52   

Ty mnie Dziki nie denerwuj! A urodziny PP? :mrgreen: Ja wciąż żyję nadzieją. :-x

Suomi 
Szantymaniak aktywny
Kasia

Wysłany: 2008-04-04, 07:03   

O tak! Urodziny PP to tylko jeden malutki dzień... a i tak spotkamy się w Bydzi :-D

Dziki 
Szantymaniak malo aktywny
Tomasz Dziaman

Wysłany: 2008-04-04, 08:57   

Amaya... czy urodziny Plaży miały być też 31 maja??
Jeśli tak to lipa... nie jesteśmy w stanie, bo nie damy rady przełożyć Festiwalu... :-(
NO chyba żę wcześniej albo pózniej przyjedziemy... nie wiem - mamy obecnie istne urwanie głowy. Amaya, Suomi, Muzir - będziemy się jednak mocno starać aby wspólnie wypić jak najszybciej niejedno :evil: 8-)
-*--*---*----*----*---*--*-*

Odpowiedz do tematu