Do tej pory wielka cisza … ni jednej wzmianki na temat tego zespołu , który Ja , osobiście odkryłam stosunkowo niedawno , w dodatku przez totalny przypadek .
Gdzieś , kiedyś obiło mi się o uszy , że w moim mieście – Bydgoszczy egzystuje sobie jakiś tam zespolik szantowy co zwie się Może i My . Odbiło się to jednak wtedy bez większego echa . I znów po jakimś czasie za sprawą Szantymaniaka powrócili - Oni …
Później był dzień Św. Patryka na który to zostałam wyciągnięta przez moją szanowną koleżankę z dawnych lat ( której b. dziękuję za tę inicjatywę :P ( Izka :* hihi prywata )
Pierwszy raz moje uszy miały styczność z twórczością Może i My . I chyba chęć odwiedzania kolejnych i kolejnych ich koncertów mówi sama za siebie ;)
Pełen żywioł ! Doskonały kontakt z publicznością , energia płynąca ze sceny zachęca do wspólnych śpiewów i tańców a nieznane dotąd pieśni od razu wpadają w ucho i pozostają na dłużej ;) szczególnie AUTORSKIE - takie jak CHUSTECZKA czy STARA ŁAJBA - " lej hej płyńmy tam gdzie dziewczyny jak maliny łej hej płyńmy tam na tej starej łajbie ...." - tkwi mi w głowie za każdym razem kiedy powracam z tawerny ;) coś w tym musi być ;)
Zespół powstał w 2004 roku założycielem oraz frontmanem zarazem jest Tomasz ‘ Dziki ‘ Dziaman . wokal główny, flet, flażolety, tamburyn
Zespół jednak tworzy piątka zacnych ludków ;)
Jakub „Bryzgacz” Bryzgalski - bodhran, djembe , wokal( niegdyś w dredach :P szkoooooda że się ich pozbył :P
Bartosz „BArtaS” Styś - gitara basowa ,wokal :D
Wojciech Chwil - gitara elektro –akustyczna, wokal
Łukasz „Bursztyn” Malinowski - skrzypce, wokal tenorowy, flet
Repertuar zespołu to w dużej mierze to utwory autorskie ( które według zapewnień wkrótce doczekają się opłytowania ale i również świetne aranżacje , doskonale nam znanych i lubianych pieśni żeglarskich oraz szant .
Większość utworów zespołu opartych jest na tradycyjnej , folkowej muzyce irlandzkiej którym towarzyszy doskonała oprawa muzyczna
Koncerty „Może i My” odbywają się cyklicznie w Bydgoszczy (skąd pochodzi zespół) w tawernie Kubryk – dobrze znanej wszystkim bydgoszczanom – choć nie tylko ;) Kapela nie tylko ogranicza się do rodzimego miasta – można ich również usłyszeć w innych miastach kraju. Zespół jednocześnie uczestniczy w wielu festiwalach muzyki żeglarskiej w całej Polsce.
Instrumentarium zespołu to whistle , skrzypce, gitara basowa, gitara elektro-akustyczna , bodhran oraz pięć par strun głosowych. ;)
OSIĄGNIĘCIA ZESPOŁU
• I miejsce Festiwalu „ Szantowiązałka ” Łódź 2004
• I miejsce Festiwal „ Burczybas ” 2005
• I miejsce Festiwal Mysilibórz 2005,
• II miejsce Festiwal „ Wiatrak ” 2005
• Nagroda Jurka Porębskiego "Wiatrak" 2005
• III miejsce Festiwal „ Port Pieśni Pracy ” Tychy 2006
• III miejsce "Ogólnopolski Festiwal Piosenki Żeglarskiej I Indywidualności Muzycznych" Łeba 2006
• II miejsce na festiwalu towarzyszącym targom "Boat Show" Łodź 2006
• II miejsce na festiwalu "Szanta Claus" Poznań 2006
• Nagroda Publiczności na festiwalu "Szanta Claus" Poznań 2006
Zespół „Może i my „ jest również organizatorem i pomysłodawcą dotychczasowych II edycji bydgoskiego Festiwalu „ Szanty nad Brdą ‘’ w maju Br. Będzie miała miejsce III już edycja festiwalu więcej szczegółów na ten oraz inne tematy
Na oficjalnej stronie zespołu :
Świetny zespół i bardzo fajne chłopaki mieliśmy już okazje nie raz :) gdzies tam w terenie sie spotkać, tym bardziej cieszy fakt zagrania razem już niebawem w Bydgoszczy czekamy z niecierpliwością
_________________ ''W noc ciemną juz wpłyneła Mała Kate, niech morze tuli nas''
www.myspace.com/morzebyc
Jeden z ciekawszych zespołów tzw. "młodego pokolenia". Niestety widziałem ich tylko w poznańskim konkursie, gdy grali w Brogansie, byłem poza Poznaniem.
"Szanty nad Brdą" zapowiadają się ciekawie... Trzeba by umieścić o nich info w dziale FESTIWALE, ale nie widzę nigdzie w necie jak wyglądała I edycja...
Stąd cudzysłów :) W naszym kraju np. pisarze między 40-50 lat wciąż uchodzą za młodych. Wszystko chyba przez długowiecznego Miłosza
Kto młodszy od SDzw. i 4R - ten "młody"
ale nie widzę nigdzie w necie jak wyglądała I edycja...
tak właśnie też próbowałam doszukać się czegokolwiek ale myślę że Dziki kiedy się tu pojawi - nadrobi te braki
niemniej tegoroczny FnB zapowiada się obiecująco :) to będzie wielkie wyzwanie dla naszego miasta i mam nadzieję że na długo pozostanie w pamięci ta III Edycja - oczywiście POZYTYWNIE - bo innej możliwości pod uwagę nie biorę
_________________ ...:::Beeing crazy its`s a lonely road, but I`ve got only one life to live:::...
Mój Fotolog
Pomogła: 8 razy Skąd: Gdynia - miasto z morza i marzeń
Wysłany: 2008-03-26, 14:03
Super, że ktoś w końcu założył temat dla tego zespołu. Sama chciałam to zrobić, ale coś nie mogłam się zebrać do tego...
_________________ LIGA OCHRONY BOHATERÓW NEGATYWNYCH Z NIEODPARTYM, URWISOWSKIM WDZIEKIEM, PASKUDNYMI PRZYMIOTAMI, BRAKIEM INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO, BŁYSKIEM W OKU, PRAGNIENIEM SWOBODY I PROBLEMAMI EGZYSTENCJALNYMI (krócej: Mrocznych Sukinsynów)
Wysłany: 2008-03-26, 22:08
Dziki, a może jakieś planowane wyjazdy do 3city??? Czekamy na Was!!!
Pozdrawiam
Suomi
_________________ LIGA OCHRONY BOHATERÓW NEGATYWNYCH Z NIEODPARTYM, URWISOWSKIM WDZIEKIEM, PASKUDNYMI PRZYMIOTAMI, BRAKIEM INSTYNKTU SAMOZACHOWAWCZEGO, BŁYSKIEM W OKU, PRAGNIENIEM SWOBODY I PROBLEMAMI EGZYSTENCJALNYMI (krócej: Mrocznych Sukinsynów)
Moja przygoda z Może i My zaczeła się jakieś cztery lata temu.
Pierwszy koncert .....i tak już zostało, że cotygodniowym rytuałem są koncerty. Na szczęście nie zawsze kończy się tak jak w Dzień św. Patryka :))))) (zainteresowani wiedzą o co chodzi :P )
Na ka.zdym koncercie panuje super klimacik i niemal rodzinna atmosfera, tak więc jeśli ktoś ma czas i możliwości to gorąco polecam.
co się działo tam nic się nie działo wesolutko było Nazajutrz
Dziki z nadmiaru entuzjazmu wieczoru Patrykowego robił za Widmo na najruchliwszym rondzie ale o co chodzi co się działo
_________________ ...:::Beeing crazy its`s a lonely road, but I`ve got only one life to live:::...
Mój Fotolog
Oż kurczę! Rzadko ostatnio zaglądam na forum szantymaniaka (festiwal, płyta, robota itp... )
zaglądam i co widzę temat o zespole "MiM" miło, miło...
Dzięki za miłe słowa... chyba zacznę częściej zaglądać...
a 3polis? Suomi - chcielibyśmy nawet jutro, ale teraz mamy urwanie głowy - właśnie z tym nawiasem dwa zdania wyżej... Ciężko gdziekolwiek cokolwiek wcisnąć...
Ale spokojnie jeśli nie uda nam się przezd festiwalem to wierzę że zobacvzymy się wszyscy w Bydzi na festiwalu, a po nim to już na pewno planujemy wybranie się do 3city...
_________________ Tomasz "Dziki" Dziaman
zespół "Może I My"
www.mozeimy.pl
-*--*---*----*----*---*--*-*
Wysłany: 2008-04-04, 07:03
O tak! Urodziny PP to tylko jeden malutki dzień... a i tak spotkamy się w Bydzi
Amaya... czy urodziny Plaży miały być też 31 maja??
Jeśli tak to lipa... nie jesteśmy w stanie, bo nie damy rady przełożyć Festiwalu...
NO chyba żę wcześniej albo pózniej przyjedziemy... nie wiem - mamy obecnie istne urwanie głowy. Amaya, Suomi, Muzir - będziemy się jednak mocno starać aby wspólnie wypić jak najszybciej niejedno
_________________ Tomasz "Dziki" Dziaman
zespół "Może I My"
www.mozeimy.pl
-*--*---*----*----*---*--*-*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum